30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Mezinárodní soutěž hraných filmů pro mládež

Mina (2015) 15

Afghánistán, Kanada | 2015 | 125 min.

Ženy sice nejsou po vypuzení Tálibánu z Afghánistánu již jen vězeňkyněmi vlastních domovů, avšak jejich vzdělání zůstává v destabilizované zemi zpustošené válkou pouhým privilegiem. Pro děti, jako je Mina, to znamená nutnost pracovat a živit svou rodinu. Mina proto bloudí po ulicích Kábulu s levnými tretkami, z jejichž prodeje kupuje jídlo pro svého Alzheimerem postiženého dědečka a otce závislého na heroinu. Tajně však navštěvuje školu, kterou jí otec rázně zakazuje. Svým rozhodnutí tajně se vzdělávat uvede do pohybu řetězec událostí, které navždy změní její život.

ZeměAfghánistán, Kanada
Rok2015
Délka125 min
Věková skupina15
JazykDari
TitulkyAnglické, české
Režie Yosef Baraki
Scénář Yosef Baraki
Kamera Yosef Baraki
Hudba Vaheed Kaacemy
Střih Yosef Baraki, Andrew Korogyi
Kontakt Baraki Film

Biografie

Yosef Baraki (1989) je kanadský scenárista a režisér afghánsko-slovenského původu. V Torontu vystudoval filmovou vědu a produkci na Yorské univerzitě a na Humber College. Během studií natočil několik krátkých filmů, např. Pád demokracie (The Fall of Democracy, 2010) či Terezino bříško (Teresa’s Tummy, 2011). Za svůj absolventský snímek Kandidát (Der Kandidat, 2012) byl mezinárodně oceněn. Debutuje celovečerním dílem Mina (Mina Walking, 2015).

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.