30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Soutěž celovečerních hraných debutů - evropské první filmy

Něha (2013) 16

Švédsko | 2013 | 80 min.

V oblasti 80° severně od polárního kruhu žije malá komunita, pro kterou těžba znamená živobytí a přežití. Těžební průmysl je sice pulzujícím srdcem a finanční záchranou města, zároveň je ale také postupně ničí podhrabáváním a explozemi pod jeho povrchem. Filmový snímek sleduje osudy skupiny teenagerů na prahu dospělosti, od nesmírných krás tuhé zimy až po dlouhé zelené dny severského léta. V době, kdy se jejich křehké město třese a drnčí, jsme jako diváci konfrontováni s bolestivou zranitelností mladých hrdinů, kteří sní o změně a „kopou“ za lepší budoucnost.

ZeměŠvédsko
Rok2013
Délka80 min
Věková skupina16
JazykŠvédština
TitulkyAnglické, české
Režie Sofia Norlin
Scénář Sofia Norlin
Kamera Petrus Sjövik
Hudba Conny Nimmersjö, Anna-Karin Unger
Střih Nicolas Bancilhon, Philip Bergström
Kontakt The Yellow Affair

Biografie

Sofia Norlinová (1974) je švédská scenáristka a filmová a divadelní režisérka. Film vystudovala ve Stockholmu a v Paříži, kde nyní žije a pracuje. Realizovala krátký film Proudy (Les Courants, 2005), který byl uveden na řadě filmových festivalů. Drama Něha (Ömheten, 2013) je jejím celovečerním debutem, jehož scénář vznikal na baltském ostrově Fårö za podpory Nadace Ingmara Bergmana.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.