30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

Vítězné filmy 55.ZFF

VÝSLEDKY 55. ZLÍN FILM FESTIVAL 2015 

Mezinárodní odborná porota pro hraný film

Zlatý střevíček za nejlepší film pro děti

STĚHOVAVÉ PTÁČE

režie Olivier Ringer (BEL, 2015) 

STĚHOVAVÉ PTÁČE

Mít narozeniny 29. února je fakt o ničem. A ještě horší je, když jako dárek dostanete kachní vejce, tak jako desetiletá Cathy. Se svým nejlepším přítelem Margauxem pozorují káčátko, které se vylíhne z vajíčka. Chtějí se o něj postarat, ale rodiče Cathy doma žádné zvířátko nechtějí. Káčátko tedy může velmi pravděpodobně skončit jako konzerva pro kočky. A tak se Cathy spolu s Margauxem vydávají na dobrodružnou cestu k jeho záchraně. 

 

HODNOCENÍ POROTY:
Poetický film o káčátku vypráví příběh o přátelství dvou dívek, z nichž jedna je hendikepovaná. Režisér Olivier Ringer nám jejich dobrodružnou cestu předkládá velmi citlivě. Jedná se o vynikající, výjimečný film pro děti i dospělé.

Cena města Zlína za nejlepší dětský herecký výkon v hraném filmu pro děti 

KOLEKTIV DĚTÍ

ve filmu VOLÁNÍ MOŘE, režie Indika Ferdinando (SRI, 2014)

VOLÁNÍ MOŘE

Do základní školy ve vzdálené vesničce na Srí Lance jednou přivezou k všeobecnému údivu dětí klavír. Dětí netuší k čemu je. Jejich netečný ředitel uzamkne piano v komoře s varováním, že uvnitř žije zuřivý drak. Jeden chlapec však klíč ukradne, a děti tak zjistí, že ředitel lhal. O pár dní později do školy dorazí nová učitelka. Dětem ukáže, že z té záhadné černé skříně může vycházet hudba. Mimo to se děti také učí, že zvědavost není vůbec špatná vlastnost a že zvědavost je to, co formuje jejich sny. Jednoho dne se o svůj sen podělí se svými spolužáky i nevidomá dívka Upuli. 

 

HODNOCENÍ POROTY:
Děti ve svém prostředí vystupují velmi přirozeně a přinášejí do svých výkonů srdce a duši.

Zlatý střevíček za nejlepší film pro mládež

VÝCHOVA

režie Ernesto Daranas (CUB, 2014)

VÝCHOVA

Jedenáctiletý Chala žije se svou matkou Soniou, která je závislá na drogách. Aby zajistil pro oba živobytí, chová poštovní holuby a trénuje bojové psy s mužem, který je možná jeho biologickým otcem. Určitý pocit stability v životě mu skýtá škola, a to zejména díky jeho blízkému vztahu s temperamentní učitelkou Carmelou, které je něco přes šedesát. Když se chlapec dostává do zařízení na převýchovu, je to právě Carmela, která iniciuje kampaň na jeho propuštění. Stává se tak ale terčem honu na čarodějnice vedeném administrátorem školní rady, který považuje Carmeliny shovívavé názory za neslučitelné s novým kubánským systémem. Jenže tato žena se silnou vůlí a ideály zůstává neporažena a podaří se jí najít mezi svými kolegy spojence. V konfliktu, který je vyvolán, chlapcova budoucnost odráží systémovou dynamiku současné Kuby.

 

HODNOCENÍ POROTY:
Vzácný a cenný pohled na zářivý, ale znepokojující životní styl kubánských školáků, jejichž naděje na budoucnost leží v lidskosti a pevnosti jejich stárnoucí učitelky. Ta je vidí ne jako své žáky, ale jako svou rodinu. Film je o naději a světlé budoucnosti, kde láska nabírá různých podob.

Cena Miloše Macourka za nejlepší mládežnický herecký výkon ve filmu pro mládež

FARZANA NAWABI

ve filmu MINA, režie Yosef Baraki (AFG/CAN, 2015)

MINA

Ženy sice nejsou po vypuzení Tálibánu z Afghánistánu již jen vězeňkyněmi vlastních domovů, avšak jejich vzdělání zůstává v destabilizované zemi zpustošené válkou pouhým privilegiem. Pro děti, jako je Mina, to znamená nutnost pracovat a živit svou rodinu. Mina proto bloudí po ulicích Kábulu s levnými tretkami, z jejichž prodeje kupuje jídlo pro svého Alzheimerem postiženého dědečka a otce závislého na heroinu. Tajně však navštěvuje školu, kterou jí otec rázně zakazuje. Svým rozhodnutí tajně se vzdělávat uvede do pohybu řetězec událostí, které navždy změní její život.

 

HODNOCENÍ POROTY:
Hluboký a odlišný výkon mladé herečky.

Společná mezinárodní porota dětí a dospělých pro animovaný film:

Zlatý střevíček za nejlepší animovaný film

SLON A KOLO

režie Olesja Šukinová (RUS, 2014)

SLON A KOLO

Slon žije ve městě mezi lidmi a pracuje jako pouliční metač. Jednoho dne uvidí na velkém billboardu reklamu na jízdní kolo. A je jak dělané přímo pro něj! Slon už neváhá ani minutu. To kolo musí mít, ať to stojí, co to stojí!

 

HODNOCENÍ POROTY:
Režisérka nám nabízí příběh slona, který uklízí odpadky, se kterým se divák okamžitě identifikuje. Autorka filmu nás rozesměje, dotkne se našich srdcí a nabídne nám šťastný konec s hlubším poznáním: I když se vám nepodaří splnit si váš sen, není to tragédie, ale příležitost nalézt štěstí v nečekaném. Režisérčin unikátní styl animace a výtvarná stránka jsou v perfektní harmonii s příběhem.

Cena Hermíny Týrlové pro mladého tvůrce do 35 let

DÁREK

režie Jacob Frey (GER, 2014)

DÁREK

Dárek vypráví příběh chlapce Jakea, který svůj čas raději tráví doma hraním videoher. Nezajímá jej, co se děje venku. Jednoho dne se jeho matka rozhodne svého syna překvapit malým dárkem, který ho začne rušit při jeho oblíbené činnosti.

 

HODNOCENÍ POROTY:
Jacob Frey našel výjimečný způsob, jak dětem představit postižení dítě a jeho bolesti.

Mezinárodní dětská porota pro hraný film pro děti:

Hlavní cena dětské poroty za nejlepší hraný film pro děti 

PAPÍROVÉ VLAŠTOVKY

režie Robert Connolly (AUS, 2014)

PAPÍROVÉ VLAŠTOVKY

Jedenáctiletý Dylan vyrůstá bez matky v odlehlé nedotčené australské krajině. Jeho vášeň pro létání a vynalézavý duch mu přinesou kýžené a zasloužené místo na regionálním mistrovství papírových vlaštovek v Sydney, čímž učiní velký krok ke splnění svého snu. Dylan se i přes nedostatek financí a nesouhlasného otce utká ve kvalifikaci na Mistrovství světa v létání papírových vlaštovek v Japonsku.

 

HODNOCENÍ POROTY:
Porota vybrala film Papírové vlaštovky pro jeho originalitu a dobrý příběh, který je vtipný a srozumitelný.

Mezinárodní mládežnická porota pro hraný film pro mládež:

Hlavní cena mládežnické poroty za nejlepší film pro mládež

MOJE MALÁ SESTRA

režie Sanna Lenken (SWE/GER, 2015)

MOJE MALÁ SESTRA

Stella se zamilovala do někoho čtyřikrát staršího, než je ona sama, a vůbec neví, jak mu to říct. Jenže co jí trápí ještě víc, je problém její starší sestry Katji. Ta je talentovaná krasobruslařka, a tak se její svět točí jenom kolem nekonečných tréninků a školy. Stella se sestrou vychází dobře, obdivuje ji a moc se snaží ji napodobit. Ale Katja na ni má málokdy čas a k tomu ještě ty svoje nálady. Stella si všimne, že s její sestrou není něco v pořádku. Zjistí, že Katja trpí těžkou poruchou přijímání potravy, která ji může i zabít. Katja si na Stelle vynutí příslib, že o tom před rodiči bude mlčet. Jenže to je přece pro tak mladou dívenku příliš velké břemeno odpovědnosti.

 

HODNOCENÍ POROTY:
Porota vybrala tento film, protože je velmi dobře natočený, herci předvedli skvělé výkony a hudba je fantastická. Film přináší nezapomenutelný umělecký zážitek a rovněž nabízí důležité téma k zamyšlení.

Mezinárodní odborná porota pro Evropské debuty:

Cena Evropa

ZRÁNÍ

režie Tallulah H. Schwab (NLD, 2014)

ZRÁNÍ

Příběh se odehrává v osmdesátých letech. Dvanáctiletá Catherine vyrůstá v přísné protestantské zemědělské rodině v Zeelandu na jihu Holandska. Poněvadž je jedinou dívkou mezi šesti bratry, je vynechána nejen z každodenní práce na farmě, ale cítí se také odtažena od každodenní konverzace u jídelního stolu. Pro Catherine je tak čtení knih a studium jediným způsobem, jak přežít každodenní rutinu. Její fantazie nezná mezí, a tak se volně pouští do příběhů z Bible, ale také do pohádek a povídek, které však v rodině nejsou povoleny, protože jí odtahují od „pravdy“. Během svatby svého bratra však doslova uchvátí celou svou rodinu právě literaturou, čímž vystupuje z role dítěte a je připravena být tím, kým opravdu chce.

 

HODNOCENÍ POROTY:
Film vyhrál díky filmovému vyprávění a harmonii filmových prvků. Autorce se podařilo vyprávět univerzální příběh o dospívání.

Speciální uznání za výjimečný herecký výkon

SOUMAYE BOCOUM

ve filmu PAPA WAS NOT A ROLLING STONE, režie Sylvie Ohayon (FRA, 2014)

PAPA WAS NOT A ROLLING STONE

Dětství Stéphanie se odehrává v La Courneuve v osmdesátých letech – bez matky, zato v přítomnosti surového otčíma. Dívka se proto brzy rozhodne najít ze svého každodenního martýria cestu ven. Její vášeň pro knihy, tanec a zpěváka Jean-Jacquese Goldmana, ale především láska babičky jí pomáhají rvát se s životem na mdlém sídlišti, kde přátelství je nejdůležitějším artiklem. Stéphanie je však skálopevně přesvědčena, že jednoho dne to skončí. Odejde, aby žila život, který si vysnila.

 

HODNOCENÍ POROTY:
Speciální uznání patří okouzlujícímu výkonu Soumaye Bocoumové v roli Fatimy. Budeme si navždy pamatovat její: I like „Beaf Cro magnon“.

Mezinárodní odborná porota pro soutěž studentských filmů Zlínský pes

Hlavní cena TOP Film Zlínského psa s oceněním 1000,- EUR 

EDMOND

Nina Gantz (GBR, 2015)

EDMOND

Edmond není prototypem optimisty, který baví sebe a své okolí. Edmond je jiný, stydlivý, asociální. Snaha znovu nalézt vlastní klid jej přivádí k myšlenkám na sebevraždu. Netradiční pojetí příběhu s loutkovou animací v kombinaci s britským humorem líčí nešťastné situace v jeho životě. Snímek ukazuje, že i kanibal nám může připadat sympatický.

 

HODNOCENÍ POROTY:
Navzdory těžkému a depresivnímu tématu dokázal film vytvořit vřelou a krásnou atmosféru díky elegantnímu vyprávění, udivující kameře a pozornosti k detailům představující působivé a uvěřitelné postavy. Je třeba podporovat takové filmaře s odvážným, výjimečným a inspirujícím stylem.

Porota ECFA

Cena ECFA

STĚHOVAVÉ PTÁČE

režie Olivier Ringer (BEL, 2015)

STĚHOVAVÉ PTÁČE

Mít narozeniny 29. února je fakt o ničem. A ještě horší je, když jako dárek dostanete kachní vejce, tak jako desetiletá Cathy. Se svým nejlepším přítelem Margauxem pozorují káčátko, které se vylíhne z vajíčka. Chtějí se o něj postarat, ale rodiče Cathy doma žádné zvířátko nechtějí. Káčátko tedy může velmi pravděpodobně skončit jako konzerva pro kočky. A tak se Cathy spolu s Margauxem vydávají na dobrodružnou cestu k jeho záchraně.

 

HODNOCENÍ POROTY:
The job was not easy, judging nine high quality films. But we finally made our choice. Childhood with a disability is challenging; even more, when your parents are over-protective. A friend or a tiny creature can help you find your wings and show you the way to natures real Birds Paradise.

Dětství s postižením je výzvou, která se násobí s faktem, když jsou rodiče příliš opatrní. Kamarád či malé zvířátko může dítěti dát křídla a ukázat mu způsob nalézt skutečný ptačí ráj.

Ekumenická porota

Cena Ekumenické poroty

VÝCHOVA

režie Ernesto Daranas (CUB, 2014)

VÝCHOVA

Jedenáctiletý Chala žije se svou matkou Soniou, která je závislá na drogách. Aby zajistil pro oba živobytí, chová poštovní holuby a trénuje bojové psy s mužem, který je možná jeho biologickým otcem. Určitý pocit stability v životě mu skýtá škola, a to zejména díky jeho blízkému vztahu s temperamentní učitelkou Carmelou, které je něco přes šedesát. Když se chlapec dostává do zařízení na převýchovu, je to právě Carmela, která iniciuje kampaň na jeho propuštění. Stává se tak ale terčem honu na čarodějnice vedeném administrátorem školní rady, který považuje Carmeliny shovívavé názory za neslučitelné s novým kubánským systémem. Jenže tato žena se silnou vůlí a ideály zůstává neporažena a podaří se jí najít mezi svými kolegy spojence. V konfliktu, který je vyvolán, chlapcova budoucnost odráží systémovou dynamiku současné Kuby.

 

HODNOCENÍ POROTY:
Hořký pohled na drsnou realitu dětství v současné Havaně. Výchova je skvěle vystavěný příběh s několika vrstvami, který ukazuje, jak jeden člověk a jeho láska, síla a přesvědčení dokáže porazit chladnou realitu nedokonalého systému a odtrhnout 11-iletého chlapce od jediného způsobu života, který zná. Jedná se o film o lidské duši a její schopnosti zachovat si důstojnost a naději.

Uznání

MINA

režie Yosef Baraki (AFG/CAN, 2015)

MINA

Ženy sice nejsou po vypuzení Tálibánu z Afghánistánu již jen vězeňkyněmi vlastních domovů, avšak jejich vzdělání zůstává v destabilizované zemi zpustošené válkou pouhým privilegiem. Pro děti, jako je Mina, to znamená nutnost pracovat a živit svou rodinu. Mina proto bloudí po ulicích Kábulu s levnými tretkami, z jejichž prodeje kupuje jídlo pro svého Alzheimerem postiženého dědečka a otce závislého na heroinu. Tajně však navštěvuje školu, kterou jí otec rázně zakazuje. Svým rozhodnutí tajně se vzdělávat uvede do pohybu řetězec událostí, které navždy změní její život.

 

HODNOCENÍ POROTY:
Dokumentárně laděný příběh odehrávající se uprostřed chaosu v současném Kábulu dramaticky zdůrazňuje neuvěřitelnou sílu a nezdolnost mladé dívky a její odhodlání postarat se o svou rodinu za cenu svého vzdělání, nevinnosti a mládí. Její zoufalá cesta je o to smutnější, když se stává jednou bez tváře.

Divácké ceny

Zlaté jablko za nejlepší hraný film

OUTsideři

Režie Gren Wells (USA, 2015)

OUTsideři

Vincent má Touretteův syndrom. Po smrti své matky si zamane, že její popel rozptýlí do oceánu. Vincentův otec syna nezvládá, a tak jej pošle na ústavní léčbu v Nevadě, kde se Vincent spřátelí se dvěma dalšími „chovanci“, kteří mají spoustu vlastních problémů. Vincent je s otcem i se svým terapeutem na ostří nože, a tak přesvědčí své nové kamarády, aby s ním autem vyrazili na cestu. A jak už to chodí, i tady bude nakonec samotná cesta důležitější než cíl.

 

Zlaté jablko za nejlepší animovaný film

CHŮVA PRASÁTKO

režie Natalija Berezovaja (RUS, 2014)

CHŮVA PRASÁTKO

Seznamte se s prasátkem, které musí pohlídat své malé bratry. Úkol je nesnadný, protože jsou to neposedové a převrátí celou farmu vzhůru nohama. Za oběť svých neplech si vyberou kozu. Podaří se jí utéct? Prokáže se prasátko jako dobrá chůva?

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.